Kosten huisarts en onderzoek
Steeds vaker krijgen we vragen over kosten van huisartsbezoek en de soms hieruitvoortvloeiende kosten bij nader onderzoek of verwijzing. Daarom nogmaals aandacht hiervoor.
Iedereen in Nederland heeft onafhankelijk van welke verzekering u heeft gekozen, recht op kosteloos gebruik te maken van huisartsgeneeskunde. De kosten van een bezoek aan de huisarts gaat daarom niet af van uw eigen risico. Ook de diagnostiek die in de praktijk plaatsvindt valt binnen deze basiszorg
Als de huisarts het vanuit medisch oogpunt belangrijk vindt om u door te verwijzen of als er (bijvoorbeeld laboratorium of radiologisch onderzoek) nadere diagnostiek noodzakelijk is, dan wordt dat wél met uw eigen risico verrekend.
Het tarief van een bloedonderzoek naar bijvoorbeeld cholesterol, vitamine of het kweken van urine, is opgebouwd uit kosten voor de registratie en afname van het materiaal én de kosten voor het onderzoek zelf. Het zal in veel gevallen enkele tientjes kosten, maar kan bij uitgebreid of heel specialistisch onderzoek ook enkele honderden euro’s kosten. Als het onderzoek in het kader van de ketenzorg wordt gedaan hoeft u dit zelf niet te betalen, maar wordt het door de keten vergoed.
Daarnaast kan vergoeding van verwijzing ook nog afhangen van bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent en voor welk pakket u heeft gekozen. Omdat er veel verschillende zorgverzekeraars zijn, met diverse polissen is het voor ons lastig om hiervan op de hoogte te zijn. Daarom raden we u aan om de voorwaarden voor vergoeding van medicatie en medische hulp bij uw verzekering te raadplegen.
De tarieven worden door de Nederlandse zorgautoriteit elk jaar vastgesteld. Op de site van het Huisartsenlaboratorium (HAL) en het centrum voor infectieziekten (IZORE) vindt u alle tarieven.