praktijkondersteuner somatiek

In de gezondheidszorg is een toenemend besef van het belang voor preventieve zorg. Daarnaast is een goede begeleiding van chronische zieken een kwaliteitsverbetering van de huisartsenzorg. Om de huisarts hierbij de ondersteunen is de opleiding tot het beroep van praktijkondersteuner ontstaan. In onze praktijk is Hinke Bos-Wijbenga praktijkondersteuner. Momenteel heeft ze spreekuur op de maandag, dinsdag en woensdag

De praktijkondersteuner is gespecialiseerd in het begeleiden van patiƫnten met een bepaalde chronische ziekte of met een gezondheidsrisico. U kunt hier bijvoorbeeld denken aan controles bij diabetes mellitus, astma, COPD of hypertensie, maar ook aan begeleiding van het stoppen met roken of lonfunctie-onderzoek, audiometrie, et cetera. Ze handelt volgens daarvoor ontwikkelde protocollen en heeft daarbij regelmatig overleg met de huisarts.

In de spreekuren wordt ook geadviseerd hoe u uw gezondheid, ondanks een bepaalde aandoening zo optimaal mogelijk kunt krijgen. Afhankelijk van het ziektebeeld of het gezondheidsprobleem worden er met u afspraken gemaakt over onderzoek, controles, medicatiegebruik en vervolgafspraken of verwijzingen.

Zowel het werk van de assistente als dat van de praktijkondersteuner gebeurt in nauw overleg met de huisarts.

Sinds enige tijd is er ook een ondersteuner werkzaam op het terrein van de psychologische hulpverlening.